Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει υψηλή θνησιμότητα με κύριο λόγο την μη έγκαιρη διάγνωση του. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2020, είναι:
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου και η συχνότητα της νόσου αυξάνει με γρήγορο ρυθμό.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια νόσος που θεραπεύεται. Η πρόγνωση και η έγκαιρη διάγνωση της παραπάνω ασθένειας είναι υψίστης σημασίας, καθώς η ταχεία αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει την έκβαση της. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται πως όσοι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται στο αρχικό στάδιο της ασθένειας ζουν για τουλάχιστον 5 χρόνια απο την στιγμή της διάγνωσης τους σε μεγάλο ποσοστό (90.2%), σε αντίθεση με αυτούς που διαγιγνώσκονται στα τελικά στάδια και έχουν μόλις 14.3% ποσοστό επέκτασης του προσδόκιμου της ζωής.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μόνο το 38.2% του πληθυσμού διαγιγνώσκεται στα πρώτα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Άλλο σημαντικό παράδειγμα έγκαιρης διάγνωσης:
Από το 1950, οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν μειωθεί κατά 70% χάρη στο Τεστ Παπανικολάου (Pap Test).
Στόχος
Η ομάδα επιχειρεί να δημιουργήσει μια συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κάθε πολίτη ακόμη και σε ένα σπίτι, χωρίς ακριβό εξοπλισμό ή υγειονομικό προσωπικό, καθώς θα χρησιμοποιεί το σάλιο ως βιολογικό υλικό.
Ένα πρωτοπόρο εγχείρημα που σκοπεύει να πετύχει με την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής της μοριακής και συνθετικής βιολογίας καθώς και την ανάλυση των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Στόχος μας για το μέλλον είναι να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την πλατφόρμα μας για την αξιόπιστη ανίχνευση μιας μεγάλης γκάμας ασθενειών από τις οποίες πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα επιδιώκουμε τον εντοπισμό καρδιαγγειακών, νευροεκφυλιστικών και μεταβολικών παθήσεων , πριν την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων.